Vad reglerar bland annat miljöbalken?

Innehållsförteckning

Vad reglerar bland annat miljöbalken?

Vad reglerar bland annat miljöbalken?

Miljöbalken består av sju delar. Den första delen (kapitel 1 – 6) innehåller tillämpningsområde, övergripande regler och bestämmelser som gäller för alla områden där miljöbalken är tillämpbar. Här finns bland annat de allmänna hänsynsreglerna och regler för miljökvalitetsnormer och miljökonsekvensbeskrivningar med.

Vad hette miljöbalken förr?

Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.

Vad säger hänsynsreglerna i kap 2 miljöbalken?

Hänsynsregler. 2 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet.

Vilka lagar finns i miljöbalken?

Miljöbalken

  • Miljöbalk (1998:808)
  • 2 kap. Allmänna hänsynsregler med mera.
  • 13 kap. Genteknik.
  • 14 kap. Kemiska produkter och biotekniska organismer.
  • 26 kap. Tillsyn.
  • 27 kap. Avgifter.
  • 29 kap. Straffbestämmelser och förverkande.
  • 30 kap. Miljösanktionsavgifter.

Kan man dömas till fängelse i fyra år för brott mot miljöbalken?

Påföljden för de flesta typer av miljöbrott som regleras i 29 kap miljöbalken är böter eller fängelse i högst två år. Straffet för grovt miljöbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år och för grovt artskyddsbrott är det fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Hur förkortas miljöbalken?

Miljöbalken (1998:808), förkortas även MB, syftar till att främja en hållbar utveckling och skydda miljö och människor.

Vad menas med Kretsloppsprincipen?

Hushållnings- och kretsloppsprincipen innebär att alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna att minska mängden avfall, mängden skadliga ämnen i material och produkter samt de negativa effekterna av avfall.

Är miljöbalken dispositiv?

Mark- och miljödomstolen dömde ut ett reducerat skadeståndsbelopp baserat på bedömningen att det, oavsett avtalsförhållandet mellan parterna, inträffat en miljöskada som kunde ersättas enligt 32 kap. ... miljöbalken är dispositiv, och alltså kan påverkas av vad parter kommit överens om sinsemellan.

Relaterade inlägg: