Vad är Dorsalbockning?

Innehållsförteckning

Vad är Dorsalbockning?

Vad är Dorsalbockning?

Dorsalbockad/odislocerad radiusfraktur är en vanligt förekommande fraktur på akutmottagningen och detta dokument syftar till att vägleda behandlande personal vad gäller handläggning på akuten samt efterföljande vård.

Vilken är den vanligaste frakturen?

Distal radiusfraktur är den vanligaste av alla frakturtyper och drabbar vanligast kvinnor i övre medelåldern. Den med åldern ökande incidensen och då framförallt hos kvinnor beror på förekomsten av osteoporos som leder till en sådan försvagning av skelettet att även ett lindrigt trauma kan leda till faktur.

Vad är en felställning?

Barnets skelett bygger om sig när hen växer. Därför behöver felställningar efter armbrott och benbrott inte alltid opereras eller läggas till rätta. Hos barn kan felställningarna rättas till av sig själva, medan vuxna som har samma felställningar oftare måste behandlas.

Hur länge gips bruten hand?

Gipset får sitta kvar i en till tre veckor. I samband med att vi tar bort gipset tar vi också bort stygnen.

Vad menas med en fraktur?

En fraktur innebär att ett ben är brutet, och det finns flera olika typer av frakturer, här är några exempel: Krossfaktur. Delar av benet är krossat, nästan söndersmulat. Enkel fraktur.

Vad betyder distala radius?

Anatomi. Distala radius definieras som ledytan mot karpalbenen och radius metafys. Radius ledyta har en radial inklination på ca 22°, en radial längd på ca 11 mm och en volar vinkel på ca 11°.

Vad är den vanligaste frakturen hos barn?

DISTALA RADIUSFRAKTURER. Dessa är bland de vanligaste frakturerna hos barn. Oftast orsakas de av fall mot dorsalextenderad hand och ger dorsalbockad fraktur. Dislocerade frakturer är väl synliga exteriören.

Vad menas med Reposition?

återförande i rätt läge. reduction or restoration of correct position.

Relaterade inlägg: