Vad är diskurs sociologi?

Innehållsförteckning

Vad är diskurs sociologi?

Vad är diskurs sociologi?

Begreppet diskurs landade på 1990-talet. ... Man menar att vårt förhållande till verkligheten upprätthålls genom olika diskurser, eller att vi till och med är styrda av olika diskurser. Den forskare som oftast förknippas med diskursbegreppet är den franske idéhistorikern och filosofen Michel Foucault.

Vad är diskurs metod?

Diskursanalys är en metod som används inom akademiskt arbete. Diskursstudier görs inom flera områden som undersöker relationerna mellan språk, till exempel antropologi, etnografi, sociologi, språkvetenskap, kulturella studier, litterär teori, genusvetenskap och idéhistoria.

Vad finns det för diskurser?

Diskurs kan likväl ses i användandet av talat, skrivet, tecknat språk och andra kommunikationsformer. Under 1900-talet, via den generativa grammatiken, strukturalismen, poststrukturalismen, dekonstruktionen och pragmatiken, har ordet fått en utvidgad betydelse.

Hur gör man en diskursanalys?

Man analyserar inte förövaren, offret och brottet, utan de diskurser som åberopas i samtalet om förövaren, offret och brottet. Ens material är nu de texter man samlat in, och från dessa kan man inte sluta sig till något om händelsen som de beskriver.

Relaterade inlägg: