Vad är Sjukdomsklassifikation?

Innehållsförteckning

Vad är Sjukdomsklassifikation?

Vad är Sjukdomsklassifikation?

Det primära syftet med sjukdomsklassifikationen ICD, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, är att möjliggöra klassificering och statistisk beskrivning av sjukdomar och andra hälsoproblem som är orsak till människors död eller kontakter med hälso- och sjukvården.

Vad är en diagnoskod?

Diagnoskodning: De koder som sätts i en anteckning i patientens journal och som hör samman med den eller de diagnoser läkaren ställer. I arbetet benämns diagnoskodning även som sjukdomsklassificering eller diagnosklassificering.

Vad är en Symtomdiagnos?

I de fall specifik sjukdomsorsak inte är känd vid kontakttillfället används symtomdiagnos. Diagnosen för den aktuella åkomman och övriga tillstånd som haft betydelse för handläggningen dokumenteras och signeras i journalen av den som har träffat patienten.

Vad betyder diagnos enligt ICD-10?

Den internationella sjukdomsklassifikationen ICD är en statistisk klassifikation med diagnoskoder för att gruppera sjukdomar och dödsorsaker. Med ICD10-SE kan man klassificera sjukdomstillstånd, symtom, komplikationer till vård och andra orsak till kontakt med hälso- och sjukvård. ...

Vad är ett diagnossystem psykiatri?

Psykiatri är läran om dessa psykiska sjukdomar ur ett medicinskt perspektiv: hur man upptäcker och behandlar de psykiska diagnoserna. Inom psykiatrin används DSM-5, vilket är ett amerikanskt diagnossystem med diagnoskriterier för alla psykiatriska diagnoser.

Vad är DSM och ICD?

DSM, Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, är tillsammans med WHOs ICD-system, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, det mest utbredda systemet för att kategoriska psykiatriska sjukdomar och tillstånd.

Relaterade inlägg: