Vad kallas de olika bjälklagen?

Innehållsförteckning

Vad kallas de olika bjälklagen?

Vad kallas de olika bjälklagen?

Ordet bjälklag förekommer i många olika sammansättningar beroende på dess användningsområde och material. Exempel på bjälklag namngivna efter material är träbjälklag och betongbjälklag. Exempel på bjälklag namngivna efter dess funktion är golvbjälklag, takbjälklag, våningsbjälklag och gårdsbjälklag.

Kan bjälklag?

Bjälklag är en byggnads horisontella bärverk. Bjälklag ska dimensioneras för horisontella och vertikala laster, till exempel egentyngd, nyttig last, snölast och vindlast, var för sig eller i kombination. Bärverk till bjälklag kan bestå av balkar (linjebärverk) eller ytbärande element.

Vad är ett bjälklag?

Bottenbjälklag är det nedersta bjälklaget i ett hus med krypgrund eller plintgrund.

Vad är fribärande bjälklag?

Fribärande bjälklag innebär i så fall att bjälklaget inte utgör det huvudsakliga bärandet, likaså med takstol och trappa. Dock bär ju byggnadsdelarna alltid något.

Hur tjockt är ett bjälklag?

Konstruktionstjocklekar
Tjocklekar hos träkonstruktioner
KonstruktionUngefärlig tjocklek mm
Mellanbjälklag300
Mellanbjälklag, ljudisolerande, lägenhetsskiljande350–550
Bottenbjälklag300

Vad består normalt ett träbjälklag av?

Material. Golvbjälkar: konstruktionsvirke eller limträ, centrumavstånd ≤ 600 mm. Kortlingar: konstruktionsvirke eller limträ, samma dimension som golvbjälkarna.

Vad är Bjälklagskonstruktion?

Bjälklag är en viktig del i ett hus konstruktion. Bjälklaget fördelar krafterna som finns inne i huset och sprider ut dem så de hamnar ut i väggarna och på krypgrundselementen. Vidare är det på bjälklaget som man sedan bygger upp husets olika golv.

Relaterade inlägg: