Vad innebär den streckade linjen i handboll?

Innehållsförteckning

Långsidorna kallas sidlinjer, kortsidorna mållinje (mellan stolparna) och yttre mållinje (på båda sidor om målet). En säkerhetszon runt om spelplanen är önskvärd.

Hur många meter är en handbollsplan?

En handbollsplan bör vara 40 x 20 meter för att få användas i tävlingssammanhang.

Hur stora är Handbollsmål?

Invändigt mått BxH 3000x2000 mm. Nätdjup 500/500 mm. Justerbart totaldjup 950-1400 mm.

Hur länge får målvakten hålla bollen i handboll?

En målvakt som har bollen får inte röra sig längre från målet än 6 meter. En linje på golvet märker ut denna viktiga gräns. Om bollen hamnar utanför planen ska inkast eller målvaktskast ske, beroende på omständigheterna precis innan bollen lämnade planen.

Vem börjar med bollen i handboll?

Domaren lottar mellan lagen där segraren får ett val: antingen börja med bollen eller välja sida. Kastet kan göras i alla riktningar. Måste göras inom tre sekunder från att domaren blåst igång.

Får man puttas i handboll?

De grundläggande reglerna i handboll är att man inte får ta mer än tre steg utan att studsa bollen, man får inte studsa, ta upp bollen och sedan studsa igen, man får inte heller putta med raka armar, rycka i eller slå andra spelare eller säga könsord. Man får inte heller springa på en spelare som står still.

Hur stor är en handbollsplan i kvadratmeter?

Målet som ska vara fastsatt i golvet står mitt på mållinjen. De invändiga måtten är 2 meter högt och 3 meter brett. Det finns undantag, se Måttboken. En handbollsplan som även ska användas för tävlingar ska ha måtten A 23 meters bredd, B 20 meter, C 44 meters längd och D 40 meters längd.

Hur lång år en fotbollsplan?

I populärvetenskapliga texter används ibland "fotbollsplaner" som ytmått. En fotbollsplan, högre upp i seriesystemen med storleken 68 gånger 105 meter, har en area av 7 140 m² eller 0,7 hektar eller 1,4 tunnland. En vanligare storlek är en 60 meter bred och 90 meter lång plan. Det gör en area på 5400 m².