Vad visar dynamisk respektive statisk spirometri?

Innehållsförteckning

Vad visar dynamisk respektive statisk spirometri?

Vad visar dynamisk respektive statisk spirometri?

Mätning av vitalkapaciteten med en långsam maximal utandning efter en maximal inandning kallas statisk spirometri. För att bedöma flödesmotståndet i luftvägarna låter man patienten göra en maximalt snabb utandning efter maximal inandning. Detta kallas dynamisk spirometri. ... Det är bra att låta patienten göra både och.

Vad ser man i en spirometer?

Lungfunktionen kan också mätas med hjälp av spirometri som visar hur lungorna fungerar. Den visar utandningsvolym och kapacitet och om lungfunktionsnedsättningen är restriktiv eller obstruktiv. Mätningen görs med en spirometer som är kopplad till ett munstycke som patienten får blåsa i [11,12,17,26,30,31].

Vilka faktorer påverkar referensvärdet vid en Spirometriundersökning?

Tolkning av spirometri

  • Sänkt kvot betyder att obstruktivitet finns. Det kan innebära antingen KOL eller astma. ...
  • Normal kvot utesluter KOL men utesluter inte astma.
  • Förhöjd kvot kan betyda att restriktiv lungsjukdom finns, till exempel som vid lungfibros.

Hur lång tid tar en spirometri?

Undersökningen tar ungefär 1 timme.

Vad menas med en restriktiv lungsjukdom?

Restriktiva lungsjukdomar är lungsjukdomar där lungornas totala volym är mindre än normalt. Flera olika sjukdomar, till exempel lungcancer, lungfibros, med flera kan ge upphov till restriktiv sjukdom. Dessa sjukdomar kan i svåra fall ge andnöd.

Vad kan påverka Lungvolymen?

Lungvolymen påverkar inte vår konditionsförmåga och är inte heller en begränsande faktor för kroppens syreupptag. Lungornas volym bestäms av hur stor bröstkorg man har. Män har av den anledningen ofta större lungvolym än kvinnor. Lungorna är så stora att vi inte använder dem fullt ut i vila.

Vad kan man få KOL av?

KOL orsakas i de allra flesta fall av tobaksrökning. I tobaksrök finns en mängd giftiga ämnen som kan orsaka en inflammation i luftrören. Inflammationen orsakar de förändringar i lungans vävnader som är typiska vid KOL.

Vad är en PEF mätning?

PEF - Peak Expiratory Flow PEF är ett mått på det maximala utandningsflödet och mäts i liter/minut [6,11,12,17,26]. Vid mätningen används en så kallad peak-flowmätare (PEF-mätare).

Vad kan påverka vitalkapaciteten?

Vitalkapaciteten varierar med lungstorleken och är således genetisk. ... Vid lungsjukdomar, exempelvis KOL, minskar ofta vitalkapaciteten och det beror då på att luftrörsväggarna blir mindre elastiska, luftvägarna allt trängre och lungblåsornas väggar kollapsar.

Vilka faktorer tar man hänsyn till när man jämför en patients PEF värde med referensvärden?

Värdena ska noteras med angivelse av symtom och yttre faktorer som påverkar andningen som till exempel ansträngning, förkylning, allergiexponering. Patienten uppmanas mäta PEF-värdet vid symtomfrihet (max-PEF), liksom PEF vid symtom (lägsta-PEF).

Relaterade inlägg: