Vad betyder alla tecken på bildäck?

Innehållsförteckning

Vad betyder alla tecken på bildäck?

Vad betyder alla tecken på bildäck?

Däckets dimensioner finns markerat på sidan av däcket och kan exempelvis anges som 205/ står för bredden på det bredaste stället angett i millimeter och 45 är höjden i procent av bredden. R visar att det är ett radialdäck och 16 står för fälgdiametern (16 tum).

Vad är olika typer av däck?

  • Olika typer av däck Utöver att det finns däck i olika prisklasser och för olika säsonger så är de även uppdelade i radialdäck och diagonaldäck. Idag är det radialdäcket som är det vanligaste och har så varit sedan det uppfanns 1946. Diagonaldäck tillverkas endast i små serier numera så dessa är dyrare.

Vad betyder m och S på däcket?

  • Står det M & S på ditt däck, så är det ett däck som utvecklats för vinterförhållanden. M & S står för Mud and Snow. Ett däck kan även vara märkt med XL eller EL, som står för extra load vilket innebär att det däcket klarar av högre belastning vid däcktryck som är högre.

Vad innebär byte av Däckdimension?

  • Vid byte av däckdimension måste de nya däcken klara bilens maximalt tillåtna axelbelastning samt bilens konstruktiva maxhastighet. Håller man sig till däck- och fälgdimensioner som är originalmonterade på fordonet eller som ligger mycket nära dessa så innebär bytet i regel inte några problem.

Relaterade inlägg: