Vad är en departementspromemoria?

Innehållsförteckning

Vad är en departementspromemoria?

Vad är en departementspromemoria?

”I stället för att regeringen låter tillsätta en kommitté eller särskild utredare kan Regeringskansliet ta fram en departementspromemoria, som publiceras i Departementsserien (Ds). Promemorian är en intern produkt, även om det förekommer att uppdraget läggs på en externt rekryterad person eller en myndighet.

Vad är en departementsskrivelse?

Departementsserien (Ds), alternativt departementsstencil eller departementsskrivelse är en serie där rapporter och betänkanden från utredningar inom svenska departement publiceras. Ds skiljer sig från SOU, Statens offentliga utredningar, i det att serien är intern för departementet.

Vad är SOU förkortning för?

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.

Hur blir en lag till steg för steg?

Från förslag till lag De flesta lagar börjar med att regeringen lämnar ett förslag till riksdagen, en proposition. Riksdagsledamöterna kan också lämna förslag till riksdagen. Ledamöternas förslag kallas motioner. När ett lagförslag har kommit till riksdagen meddelar talmannen det i kammaren.

Vad är Bokstavsutredning?

De tre "bokstavsutredningarna" Med anledning av partsöverenskommelsen på privat sektor tillsatte regeringen tre så kallade bokstavsutredningar för att utreda hur den stora arbetsmarknadsreformen skulle kunna genomföras i lag och förordning.

Vad betyder SOU och DS?

SOU betyder Statens offentliga utredningar. ... Promemorior och rapporter som inte är så omfattande som offentliga utredningar kan ges ut i departementsserien och får då beteckningen Ds plus årtal och nummer, t.

Vad menas med utredning?

Vad är en utredning? En utredning betyder att en socialsekreterare samlar in information och gör en bedömning om barnet eller familjen behöver något stöd. Utredningen handlar alltid om barnet och vad barnet behöver.

Vem skriver en SOU?

Statens offentliga utredningar[redigera | redigera wikitext] De är en del av den svenska lagstiftningsprocessen och används för att utreda komplicerade frågor och för att ta fram lagförslag. Utredningarna görs antingen av kommittéer eller av en särskild utredare.

Hur lång tid tar det att stifta en lag?

Det finns ingen fastställd tid för hur lång tid det ska ta men processen fram till ett bifallet lagförslag är lång. Ofta börjar det med att regeringen ser ett behov av ny lagstiftning och tillsätter en utredning med uppgift att grundligt utreda behovet av ny lag och vad den skulle få för effekter.

Relaterade inlägg: