Vad menas med modulmått?

Innehållsförteckning

Vad menas med modulmått?

Vad menas med modulmått?

Måtten på alla standarddörrar baseras på ett modul- system om jämna decimeter, där bredd skrivs före höjd till exempel 10x21. Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 12 mm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg.

Vilket modulmått?

Modulmått är den måttenhet som anger storleken på ytterdörrar och fönster (även karmar till innerdörrar). Måttet anges alltid i bredden x höjden och enheten är alltid decimeter (dm). Att känna till hur modulmått mäts, är avgörande för att du skall kunna beställa en dörr/ett fönster som passar.

Vad menas med Dörrbladsmått?

Det är det faktiska måttet på själva dörren, utan karm.

Vad är standardmått på innerdörr?

Enkeldörrar
ModulDörrbladsmåttÖppningsmått
7 x 216 mm7 mm
8 x 217 mm8 mm
9 x 218 mm9 mm
10 x 219 mm10 mm

Vad menas med modulmått på fönster?

När du beställer fönster anger du ett modulmått, det kan exempelvis vara 10x12. Modulmåttet är i decimeter, 10x12 är med andra ord en meter brett och 1,2 meter högt. För att mäta upp hur stort fönster du ska ha mäter du hålet i väggen.

Vad betyder dörrmått?

Måttabell för dörrar Modulmått avser storleken på hålet där karmen sitter och anges i dm. Så här mätter du storlek på dörr: har du ett hålmått till din ytterdörr som är M9x21 innebär det alltså att hålet där karmen sitter är 9x21dm eller 900x2100mm. ... Samma princip som beskrivs för ovan ytterdörr gäller även innerdörr.

Vilket karmmått?

Dörrblad och karmmått är exakta yttre tillverkningsmått i mm. Modulmått avser storleken på hålet där karmen sitter och anges i dm. Så här mätter du storlek på dörr: har du ett hålmått till din ytterdörr som är M9x21 innebär det alltså att hålet där karmen sitter är 9x21dm eller 900x2100mm.

Hur anger man mått på fönster?

Måtten på alla standarddörrar och fönster anges i modulmått, där bredd skrivs före höjd. Modulmåttet kan anges i decimeter eller centimeter till exempel 10xx210. Modulmått är en standard som alla svenska tillverkare av fönster och dörrar har enats om.

Vad menas med 9x21?

Måtten på alla standarddörrar baseras på ett modulsystem om jämna decimeter, där bredd skrivs före höjd till exempel 10×21. Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 10 mm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg.

Vad är standardmått på ytterdörr?

Dörrar i vanliga bostäder har oftast modulmåttet 10×21. Därefter kommer måttet 9×21 som även det är förhållandevis vanligt. Men självklart finns det även undantag och variationer. Detta gäller inte minst på de riktigt gamla husen där dörrarna byggdes på plats och kan ha helt individuella mått.

Relaterade inlägg: