Vad är E godkänd?

Innehållsförteckning

Vad är E godkänd?

Vad är E godkänd?

Bokstaven E i märkningen visar att produkten är godkänd inom EU och numret visar i vilket land produkten har godkänts.

Måste extraljus vara e märkta?

All belysning till bilen inklusive extraljus måste sedan 1/1-2005 vara EU-godkända. Alltså måste de som vill köra laglydigt välja belysning som är E-märkt. Har du en bil som är äldre än 1/1 2005 kan man hävda att extraljusen monterats innan dess, reglerna gäller inte retroaktivt.

Vad menas med e märkt?

e-märket fungerar som ett pass inom EUs gemensamma marknad och extrakontroller undviks. Överfyllning av förpackning minskas genom systematisk hantering av tillverkningsprocessen vilket leder till ekonomiska fördelar.

Vad säger lagen om extraljus?

Regeln är att om tre eller fler ljus monteras ska de med bred ljuskägla placeras på ytterkanterna för att påminna om bilens ordinarie ljusbild. ... Lagen säger att bilar som är registrerade efter den 1 januari 2005 bara får använda så kallade E-godkända extraljus, vilket innebär vissa begränsningar vad gäller valmöjlighet.

Måste extraljus fungera vid besiktning?

besiktia med extraljus?? Xtraljusen behöver inte fungera vid besiktning,men om du har ett x-ljusstag fram så måste ljusen sitta där annars får du en 2:a för det för det kan skada fotgängare vid eventuell kollision,dock inget krav på att de måste lysa.

Får man ha led i helljus?

Svar: Om man byter ut den ursprungliga ljuskällan på befintlig dim- eller halvljusstrålkastare till en annan typ av ljuskälla, exempelvis från Halogen till LED eller från Xenon till LED, så är det en otillåten ändring som medför att bilen underkänns med krav på efterkontroll.

Vad är sealed beam?

sealed-beam, "modernt" elektriskt fyrljus. En sammanbyggd enhet med komponenterna halogenlampa, reflektor och frontglas. På fyrspråk kallad "tågstrålkastare".

Relaterade inlägg: