Vad menas med leveransvillkor?

Innehållsförteckning

Vad menas med leveransvillkor?

Vad menas med leveransvillkor?

Leveransvillkoret i ett köpeavtal reglerar kostnadsfördelningen och ansvaret mellan säljare och köpare för en vara under transporten. Med hjälp av leveransvillkoret kan du läsa ut om någon kostnad ska läggas till eller dras av från fakturapriset när du räknar ut ditt tullvärde.

Vad menas med combiterms?

Combiterms är en svensk kostnadsfördelningsnyckel som kompletterar Incoterms®. Combiterms kan användas för att undvika eventuella tolkningsproblem vid användning av Incoterms®, vad gäller kostnadsfördelning under transport mellan säljaren och köparen.

Vad betyder leveransvillkor CPT?

CPT - Carriage paid to (Namngiven bestämmelseort) Säljaren ordnar frakt till angiven bestämmelseort, men köparen står för risken från och med att godset är levererat till den första transportören eller terminal. Försäkringsrekommendation: Köparen behöver ha försäkring för transporten.

Vad menas med DAP?

Leveransklausulen DAP "Delivered at place" (Namngiven bestämmelseort) innebär att säljaren avlämnar godset när det ställts till köparens förfogande på anländande transportmedel, klart för lossning på den angivna destinationen. Säljaren bär alla risker förenade med att transportera godset till den angivna platsen.

Vilka tre delar reglerar ett leveransvillkor?

Leveransvillkor

  • Vem betalar frakt och övriga kostnader i samband med transporten?
  • Vem står risken vid en eventuell godsskada eller förlust?
  • Vem betalar tull och skatt i importlandet?

Vad menas med CIF?

CIF, Cost, Insurance, Freight Detta innebär att vid skador eller förlust så betalar försäkringsbolaget ut ersättning till köparen. Säljaren är endast skyldig att teckna en försäkring med minimalt skydd.

Vad menas med fritt kund?

Fritt kund innebär att säljaren står för ansvaret tills kunden har varan i sin ägo.

Vad menas med ex work?

Ex works (EXW) är en incoterm. Ex Works betyder att säljaren ställer godset till köparens förfogande på säljarens mark eller område som fabrik, lager etc. Säljaren exportklarerar inte godset och det är inte lastat på något transportfordon.

Vem betalar tull DAP?

DAP, Delivered at Place Det är säljarens uppgift att utställa faktura och annan dokumentation om så avtalats, samt underrätta köparen när varorna levererats. Köparen står för importen och betalar dess kostnader. DAP kan användas för alla transportsätt. Säljaren står risken för godset under hela transporten.

Vem betalar tull vid export?

Om du köper varor från, eller säljer varor till, ett företag som är etablerat i ett sådant område ska du betala importmoms respektive moms vid export enligt de momsregler som gäller för handel utanför EU. Skatteverkets guide till varuhandel med andra länder ger dig en överblick över momsreglerna.

Relaterade inlägg: