Vad gör polisen med beslagtagen narkotika?

Innehållsförteckning

Vad gör polisen med beslagtagen narkotika?

Vad gör polisen med beslagtagen narkotika?

Men även det är inget man kan säga med säkerhet utan det är upp till domstolen om du ska dömas till fängelse vid ett eventuellt andra narkotikabrott. Rätten för polisen att ta föremål i beslag regleras i 27 kap. rättegångsbalken (RB). Domstol kan dock förklara egendom förverkad enligt 36 kap.

Hur mycket resurser lägger polisen på narkotika?

Narkotika finns med i polisens arbete både som ett eget resultat- område men också i samband med traditionell brottsbekämpning. En relativt begränsad del av polisens resurser (omkring sex procent av den totala budgeten) används direkt till narkotikabekämpning.

Vad händer om polisen tar en med hasch?

Om polisen misstänker att en ungdom på något sätt befattar sig med cannabis agerar de utifrån narkotikastrafflagen. Vanligt är att det handlar om cannabisrökning eller att personen har en mindre mängd cannabis på sig vilket utgör ett ringa narkotikabrott och straffet handlar om böter eller ungdomsvård.

Vad gör man om man hittar droger hos sitt barn?

På många håll i landet finns så kallade MiniMarior, mottagningar som riktar sig särskilt till barn och ungdomar. Om du inte vet vart du ska vända dig kan du ringa till vårdguiden på telefonnummer 1177. Du kan även ringa till socialtjänsten i din kommun, beskriva situationen och höra vad de rekommenderar dig att göra.

Hur arbete polisens mot narkotika?

Polisen arbetar för att minska tillgången till narkotika i samhället. Det sker ofta genom riktade insatser mot miljöer där narkotika förekommer. Polisen har ett nära samarbete med sociala aktörer. Målet är att minska exponeringen för droger och nyrekryteringen till drogmissbruk.

Hur arbetar polis och tull för att stoppa narkotikamissbruket?

Arbetet sker i nationella expertgrupper som noga följer utvecklingen på narkotikamarknaden. En betydande del av polisens operativa arbete på regional, nationell och internationell nivå baseras på insamling, strukturering och analys av information om kriminell verksamhet, så kallad kriminalunderrättelsetjänst.

Hur mycket narkotikabrott?

År 2020 anmäldes närmare 124 000 brott mot narkotikastrafflagen (1968:64), vilket innebar en ökning med 10 procent jämfört med 2019. Merparten av de anmälda narkotikabrotten 2020 utgjordes av eget bruk (47 %) och innehav (43 %), dessa brottstyper har också ökat, med 7 respektive 9 procent, jämfört med 2019.

Kan man åka i fängelse för hasch?

Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff lägst 14 dagar och högst tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Vad gör man om man hittar droger?

Om man hittar gömd narkotika är det bäst att först ringa polisen och berätta att man hittat narkotika. Är det en mindre mängd kan man ringa 114 14 och möjligtvis bli ombedd att ta med det till en polisstation. Är det en större mängd är det bäst att ringa 112 direkt eftersom polisen kan behöva säkra bevisning.

Relaterade inlägg: