Hur farligt är det att dricka kaffe?

Innehållsförteckning

Hur farligt är det att dricka kaffe?

Hur farligt är det att dricka kaffe?

Koffeintolerans. Medan det är säkert att konsumera upp till 400 mg koffein om dagen, kan vissa människor uppleva störd sömn eller andra negativa effekter efter mer än två koppar. Detta beror på att alla människor påverkas olika av koffein. Medan vissa mängder är okej för dig, kan de vara för mycket för andra.

Varför är det inte åldersgräns på kaffe?

I dagsläget finns ingen lag om åldersgräns och energidryck. Däremot har dagligvaruhandeln själva utfärdat en rekommendation om åldersgräns på 15 år. Enligt gällande EU-regler ska drycker som innehåller mer än 150 mg koffein/liter märkas med texten ”Hög koffeinhalt.

Får barn köpa kaffe?

De flesta som dricker kaffe är vuxna, men det finns absolut många barn och tonåringar som även de gillar att ta sig en kopp, speciellt med lite sötma i. Men nu kan det däremot vara slut på det för de yngre. En populär kaffekedja bannlyser nämligen personer under 16 år från att köpa kaffe.

Hur mycket koffein tål barn?

Eftersom omsättningen av koffein hos barn är samma som hos vuxna bedömer dock Efsa att motsvarande enstaka dos som hos vuxna är säkert även för barn, det vill säga tre mg per kg kroppsvikt. Efsa föreslår även denna övre gräns som säker dos för vanemässigt koffeinintag per dag, hos barn och ungdomar (3).

Relaterade inlägg: