Vad innebär brandklass E?

Innehållsförteckning

Vad innebär brandklass E?

Vad innebär brandklass E?

Brandteknisk klass E innebär att byggnadsdelen enbart har en flam- och brandgasavskiljande funktion. Detta innebär att det inte på ett enkelt sätt går att avgöra hur varmt det blir på den sidan av (exempelvis) brandgardinen som är vänd från branden.

Vad är en branddörr?

Branddörrar är märkta med en metallskylt som anger brandklass, d.v.s. hur lång tid dörren motstår brand. Allt för ofta kilas branddörrarna upp och när olyckan är framme glömmer man i brådskan att stänga dem.

Vad betyder ew60?

Grundprincipen är att en branddörr ska ha samma klass som den brandcellsgräns den är placerad i. Exempelvis om en vägg har klass EI 60 så ska branddörren också vara i klass EI 60, men det finns vissa undantag och lättnader.

Vad är en avskiljande konstruktion?

Med avskiljande i viss brandteknisk klass (EI30, EI60 etc.) avses hur bjälklag och väggar - inklusive genomföringar och liknande samt anslutningar till angränsande byggnadsdelar - uppfyller kraven. Dörrar och fönster i avskiljande byggnadsdel får i vissa fall utföras i lägre klass.

Vilken brandklass?

Brandklass för byggprodukter
HuvudklassRökklassExempel på produkter
A2s1, s2 eller s3Gipsskivor (tunt papper), mineralull
Bs1, s2 eller s3Gipsskivor (tjockt papper), brandskyddat trä
Cs1, s2 eller s3Tapet på gipsskiva, brandskyddat trä
Ds1, s2 eller s3Trä och träbaserade skivor

Vad är Brandklassning?

Byggnader delas enligt Boverkets byggregler, BBR, in i fyra olika klasser, Br 0, Br1, Br2 och Br3. Dessa beror på antal våningar, typ av verksamhet och byggnadsarea. Byggnadens klassificering bestämmer i sin tur brandkraven på respektive byggnadsdel.

Vad står EI30 för?

EI 30 respektive EI 60 står för att konstruktionen skall motstå brand 30 minuter respektive en timme. Boverkets uppgift är att ställa kraven på brandskydd genom byggregler. Hur man i detalj utformar en vägg eller ett bjälklag för att uppfylla kraven är däremot upp till den som bygger.

Relaterade inlägg: