Kan man ha ITP utan kollektivavtal?

Innehållsförteckning

Kan man ha ITP utan kollektivavtal?

Kan man ha ITP utan kollektivavtal?

Tjänstepensionen ITP är den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. För att teckna ITP för ert företag måste ni alltså först ha ett kollektivavtal. Antingen blir ni medlemmar i en medlemsorganisation inom Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats.

Vad är ett kollektivavtal Beskriv vad det reglerar Om du börjar arbeta någonstans där det inte finns kollektivavtal Vad bör du tänka på då?

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet sätter miniminivåer. De påverkar alltså inte möjligheten att sätta individuella löner, förhandla om arbetstiden eller lägga till extra försäkringar.

Kan enskild firma ha kollektivavtal?

HÄNGAVTAL FÖR EGENFÖRETAGARE När man tecknar kollektivavtal som egenföretagare kallas det hängavtal, eftersom man inte är med i ett arbetsgivarförbund. Det kan bara tecknas för aktiebolag. Om du anställer och vill att personalen ska få samma villkor tecknar du kollektivavtal.

Hur får man reda på om ett företag har kollektivavtal?

Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad. ... På "mina sidor" ser du som medlem i Unionen dina medlemsuppgifter och om det finns kollektivavtal på din arbetsplats.

Relaterade inlägg: