Vad händer när grundvatten reserverna minskar?

Innehållsförteckning

Vad händer när grundvatten reserverna minskar?

Vad händer när grundvatten reserverna minskar?

Både höjda och sänkta grundvattennivåer kan påverka grundvattenkvaliteten. När grundvattennivåerna sjunker ökar halter av kemiska ämnen och ökande grundvattennivåer medför minskade halter, det vill säga det sker en utspädning.

Vad händer om vattnet försvinner?

När vattenståndet i sjöar och vattendrag är lägre än vanligt kan till exempel fiskar som lax, öring och harr få svårare att ta sig till sina lekplatser. Därmed blir det svårare för dem att fortplanta sig.

Vad händer om grundvattnet förorenas?

En ökad frekvens av ras och skred på grund av översvämningar eller skyfall kan frigöra kemiska ämnen från förorenade områden. Markföroreningar som idag ligger relativt orörliga i marken kan, som en följd av ras och skred, komma upp till ytan och därigenom spridas vidare. Kemiska ämnen och smittämnen kan då frigöras.

Hur påverkar torka miljön?

Det kan leda till vattenbrist och konkurrens mellan olika användning av vatten, till exempel dricksvattenförsörjning, industriell verksamhet eller bevattning. Till följd av långvarig torka ökar även risken för bränder i skog och mark. Några kända torrsomrar under senare år är 1975, 1976,1983, 19.

Hur länge räcker vattnet?

Följ dessa råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka: Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar. Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten. Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.

Relaterade inlägg: