Hur vet man att potatisen är färdig att skörda?

Innehållsförteckning

Hur vet man att potatisen är färdig att skörda?

Hur vet man att potatisen är färdig att skörda?

Potatisen är oftast klar att skördas och ätas i samband med att plantan blommar eller strax därefter. Ett tips är att sticka ner ett finger i jorden och känna efter om potatisen är lagom stor. Är potatisen för liten, vänta en vecka eller två och testa igen.

Hur lång tid tar det innan potatisen blommar?

Vattna gärna potatisen vid torrt väder, ända tills den börjar blomma. Då växer den till sig bättre. Man räknar med en tillväxttid på ungefär 8 veckor för färskpotatis, om den är förgrodd. Sommarpotatis tar ungefär 10-12 veckor och höst/vinter potatis ännu lite längre tid.

Kan man plocka potatis innan blomning?

Stoppa ner handen och känn efter hur stora dina potatisar är - tycker du att en del är tillräckligt stora så kan du skörda dem och låta resten växa till sig lite till. Om man bara odlar i hinkar så är det inte så noga med att vänta på blomningen, det gör man när man odlar i större skala - typ ett potatisland.

Hur lång tid tar det innan man kan skörda potatis?

När är det dags att börja förgro? En normal tid för förgroning är tre till sex veckor, men det är lite beroende på hur varmt du har potatisen. Om den ligger svalt går groningen långsamt och då är sex veckor lagom. I rumstemperatur kan du räkna med att groddarna kommer snabbare.

När är det dags att kupa potatisen?

När plantorna är 15-20 cm höga är det dags att kupa dem. Om du odlar i pallkrage behöver du använda 2-3 stycken ovanpå varandra för att jordlagret ska bli tillräckligt djupt.

När är det dags att kupa potatis?

Häll på 10 cm jord ovanpå potatisarna. Vattna så att jorden alltid är fuktig. När plantorna är 15-20 cm höga är det dags att kupa dem.

När kan man dra upp potatis?

Gräv upp hela plantan vid skörd, och släng blasten på komposten. På sensommaren men i god tid innan höstkylan sätter in på allvar, tar man upp höst- eller vinterpotatis. Höst- och vinterpotatis är de sorter som lämpar sig för att långtidslagra.

Relaterade inlägg: