Vilken roll spelar hippocampus för vårt minne?

Innehållsförteckning

Vilken roll spelar hippocampus för vårt minne?

Vilken roll spelar hippocampus för vårt minne?

Hippocampus funktion är bland annat episodiskt, språkligt minne och har en aktiv del både i inlagring och återkallande av minnen.

Vad styr hippocampus?

Hippocampus, som är en del av det limbiska systemet, spelar en central roll för korttidsminnet och för bildandet av nya minnen.

Hur påverkar stress inlärningsförmågan?

Nya utmaningar och mer att göra gör oss då engagerade och stimulerade. Beslutsfattande och initiativtagande tar fart, koncentrationsförmågan påverkas och vår inlärningsförmåga förbättras. Vi upplever oss alerta, duktiga och närvarande. Dock kan vi inte vara i detta stadium hela tiden.

Hur påverkas limbiska systemet av stress?

– Stressreaktionen är en hotreaktion som triggas i amygdala, en struktur i det limbiska systemet som ofta kallas vår ”reptilhjärna”. Amygdala aktiveras när den får input från våra sinnen men även från kognitiva processer som exempelvis associationer.

Varför minskar hjärnan?

Hjärnan förändras på många sätt under det normala åldrandet. Till exempel så minskar tillgången på många signalsubstanser som dopamin (Bäckman et al., 2006) och volymen på hjärnans grå substans, som bland annat innehåller nervcellernas kärnor, blir mindre (Raz et al., 2005).

Vad har amygdala för uppgift?

Vårt överlevnadssystem styrs i huvudsak av amygdala, en fantastisk liten apparatur placerad djupt inne i hjärnan. Amygdala kan liknas vid ett brandlarm som ständigt skannar av omgivningen i jakt på något som avviker från det normala.

Relaterade inlägg: