Hur mycket protein per dag häst?

Innehållsförteckning

Hur mycket protein per dag häst?

Hur mycket protein per dag häst?

Den vuxna hästen behöver 6 gram smältbart råprotein per MJ (g smb rp/MJ) för att täcka underhållsbehovet av protein. Den vuxna hästens krav på proteinkvalitet (dvs fodrets aminosyrasammansättning) är låg. Om vallfodret är proteinrikt kan beräknat proteinbehov överskridas utan att det negativt påverkar hästen.

Varför ge protein till häst?

En häst kan med andra ord drabbas av proteinbrist trots att proteinbehovet är täckt. Tillräckligt med protein är särskilt viktigt till föl, unghästar och dräktiga ston. Detta är viktigt för en korrekt bildning av skelett och muskler.

Hur får hästen i sig protein?

Proteinet som hästen får i sig via fodret spjälkas till aminosyror som tas upp i hästens tarmslemhinna. Sedan bildas de proteiner som häs- ten behöver.

Hur mycket protein kan man få i sig med en blandad kost?

  • Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.

Vilka livsmedel innehåller mycket protein?

  • Livsmedel som innehåller mycket protein är Kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, linser, bönor, sojabönor och tofu. Protein är också det näringsämne som mättar bäst om man tar hänsyn till kaloriinnehållet. Du håller dig också mätt längre om du äter ordentligt med protein.

Varför får hästen mer protein än vad den har behov av?

  • Om hästen får mer protein än vad den har behov av kommer kvävet utsöndras med urinen, vilket ger en ökad törst och ökad urinmängd. Överskott av protein används som energikälla. Hästar som får större mängder koncentrerat protein, kan drabbas av Baron Gruff-sjukan.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

  • Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Relaterade inlägg: