Vad händer om jag har en hydraulolja med för låg viskositet?

Innehållsförteckning

Vad händer om jag har en hydraulolja med för låg viskositet?

Vad händer om jag har en hydraulolja med för låg viskositet?

För låg viskositet medför onödigt slitage och sämre verkningsgrad hos hydraulpumpen. För hög viskositet å andra sidan innebär tryckfall i ledningar och ventiler. Arbetet går långsammare och ryckigt vilket ökar slitaget på pumpen. Tänk på att slangar och packningar av naturgummi sväller vid kontakt med hydraulolja.

Vad händer om man blandar olika hydrauloljor?

Rekommendationen är att, i möjligaste mån, undvika att blanda olika hydrauloljor. Risken är stor att de tekniska egenskaperna försämras av kemiska reaktioner mellan olika additiv.

Vilken hydraulolja till vedklyv?

I manualen rekommenderas oljan Shell Tellus 22 och några andra "22or". I andra inlägg på byggahus rekommenderas snarare viskositet 46 och 68.

Kan tvåtaktsolja bli gammal?

Detta kan givetvis variera beroende på vilken typ av smörjolja det gäller och hur den har förvarats, men 35 år är definitivt långt över "Bäst-före-datum". För att inte riskera motorskador är det nog bäst att köra den gamla oljan till en återvinningsstation.

Kan oöppnad motorolja bli gammal?

Svar: Fem år är gränsfall, för motorolja åldras. Hur snabbt det går beror till viss del på hur den har lagrats. Smörjmedel bör förvaras vid jämn temperatur och i torr och mörk omgivning.

Vilka funktioner har hydrauloljan?

Hydrauloljan är en viktig komponent i hydraulsystemet. Det är den som överför effekt från pumpen till hydraulsystemets olika delar. Utöver att överföra kraft så smörjer den systemet, fungerar som värmeöverförande medium och förebygger korrosion och slitage.

Relaterade inlägg: