Får man tacka nej till jobb när man är arbetslös?

Innehållsförteckning

Får man tacka nej till jobb när man är arbetslös?

Får man tacka nej till jobb när man är arbetslös?

Nästan alla arbeten anses vara lämpliga, men det finns undantag. Skulle man tacka nej till ett arbete när man är arbetslös kan man bli avstängd från ersättning. Tackar man nej till ett jobb före arbetslösheten påverkar det oftast inte ersättningen alls.

Får inte a-kassa?

Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap och grundersättning i samband med att du blir arbetslös. Om du inte vill bli medlem i en a-kassa kan du ansöka om grundersättning hos Alfa-kassan.

Vad händer om jag inte söker jobb?

Varning eller avstängning från a-kassan. Om du till exempel inte aktivt söker jobb eller om du låter bli att rapportera dina aktiviteter, kan du få en varning. Om det händer flera gånger kan du bli avstängd från din ersättning i en eller flera dagar.

Hur vet Arbetsförmedlingen att man tackat nej till jobb?

Om du tackar nej till ett erbjudet jobb meddelar Arbetsförmedlingen eller arbetsgivaren det till a-kassan. Då prövar a-kassan om de anser att jobbet var lämpligt för dig eller inte. Om jobbet var lämpligt och du inte har giltigt skäl att tacka nej blir du avstängd från a-kassan en tid.

Hur många jobb måste man söka när man är arbetslös?

Du måste även ha regelbunden kontakt med Arbetsförmedlingen och komma på möten. Om det inte föreligger några hinder måste du även vara beredd att söka lämpliga arbeten på hela arbetsmarknaden. Exakt hur många jobb du måste söka är inte angivet i lagtext.

Hur får jag grundersättning?

Grundersättning

  1. inte är medlem i en a-kassa eller har varit medlem mindre än tolv månader.
  2. har arbetat minst 60 timmar per månad under sex av de senaste tolv månaderna.
  3. är arbetslös, anmäld på Arbetsförmedlingen och söker nytt jobb aktivt.
  4. är 20 år eller äldre.

Relaterade inlägg: