Är en jon stabil?

Innehållsförteckning

Är en jon stabil?

Är en jon stabil?

En jon uppstår då elektroner avges från eller tas upp av en atom eller molekyl. ... Joner som har ädelgasskal (8 elektroner i valensskalet) är ofta stabila. Detta innebär att atomer som finns i grupp 1 (alkalimetallerna), har en valenselektron de gärna donerar bort, och blir en envärt positiv jon.

Kan en molekyl vara en jon?

En jon är en atom eller molekyl som har en elektrisk laddning. Det vill säga att den inte har lika många elektroner som protoner. Den enklaste jonen är protium (en vätejon, en positiv laddningsenhet, H+). (sulfatjon) och Al3+ (Aluminiumjon).

Hur stor laddning kan en jon ha?

En atom kan ta emot eller ge bort elektroner för att få full oktett och atomen blir då till en jon. En jon har positiv eller negativ laddning eftersom antalet protoner och elektroner är olika. En atom och en jon av samma grundämen har lika många protoner, men antalet elektroner är olika.

Vad är skillnaden mellan en molekyl och en jon?

I en molekyl delar atomer elektroner med varandra så att de uppfyller oktettregeln. I en jonförening har den ena atomen helt dragit till sig en eller flera elektroner så att de återigen uppfyller oktettregeln. Det uppstår en positiv och en negativ jon sok attraherar varandra.

Relaterade inlägg: