Får man köra bil om man glömt körkortet hemma?

Innehållsförteckning

Får man köra bil om man glömt körkortet hemma?

Får man köra bil om man glömt körkortet hemma?

Har du exempelvis glömt körkortet eller annan legitimationshandling hemma kan du inte kräva att polismannen ska följa med dig hem för att du ska kunna styrka din identitet. Den som ska ut och köra bil måste som utgångspunkt ha med sig körkortet, annars finns en risk att betala böter.

Kan man hamna i fängelse om man kör utan körkort?

Om man kör bil utan körkort med avsikt så är detta olovlig körning. Konsekvensen är främst böter om du blir tagen av polisen för olovlig körning. Det finns dock situationer där konsekvensen kan bli fängelse. ... - om du har haft körkort innan men blivit av med det innan om du exempelvis har kört onykter.

Kan man köra bil på sitt pass?

De var oroliga över att de inte längre skulle kunna köra bil i Sverige. ... Det gör det möjligt att köra bil i Sverige på annan giltig legitimation, till exempel ett pass. Vi rekommenderar er dock att kontrollera vad som gäller för just er behörighet då regeln kan skilja sig beroende på vilken typ av behörighet som berörs.

Måste man ha körkort med sig när man kör bil?

Den som kör bil måste ha med sig sitt körkort (3 kap. 15 § körkortslagen). Den som inte har med sig körkortet döms att betala penningböter (9 kap. 2 § första stycket körkortslagen).

Relaterade inlägg: