Vad händer om man inte kommer på mönstringen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte kommer på mönstringen?

Vad händer om man inte kommer på mönstringen?

Den som fått en kallelse till mönstring eller grundutbildning är skyldig att inställa sig och genomföra utbildningen enligt lagen om totalförsvarsplikt. Om du inte kommer till mönstringen utan att ha giltiga skäl kan du åtalas och dömas till böter eller fängelse.

Hur mycket får man i böter om man inte gör lumpen?

Brott mot totalförsvarsplikten (uteblivande från mönstring) ledde tidigare till 500 kr i penningböter.

Kan man göra om mönstringen?

Även om du inte blivit kallad till mönstringkan du göra en egen ansökan om prövning till grundutbildning med värnplikt. Läs mer och gör en ansökan här.

Är värnplikt obligatoriskt i Sverige?

Eftersom att värnplikten i Sverige har återinförts är det ett tvång att göra lumpen om man blir inkallad. Varje år får män och kvinnor som fyller 18 år fylla i information om sig själva och skicka in till Försvarsmakten. Det är flera personliga frågor om hälsa, vikt, sjukdomar, och mycket annat.

När är lumpen 2021?

Utifrån hur ungdomarna svarade selekterade Plikt- och prövningsverket 15 000 ungdomar som fick besked om att de kommer att kallas till mönstring för grundutbildning med värnplikt 2021/2022. Mönstringen pågick mellan augusti 2020 och maj 2021.

Måste man göra lumpen som tjej?

Innan år 2017 var det bara killar som var tvungna att gå utbildningen. Tjejer kunde också gå utbildningen, men det var frivilligt. Men sedan 2017 gäller värnplikten för både killar och tjejer. Alla 18-åringar måste svara på frågor på en hemsida.

Relaterade inlägg: