Kan man jobba utan uppehållstillstånd?

Innehållsförteckning

Kan man jobba utan uppehållstillstånd?

Kan man jobba utan uppehållstillstånd?

Ja, du kan jobba under tiden du är asylsökande, men då behöver du ha ett intyg från Migrationsverket som visar att du inte behöver ha ett arbetstillstånd. Du kan läsa mer om vad som gäller på både Migrationsverkets och Skatteverkets webbplatser.

Kan man jobba utan samordningsnummer?

Du måste också kontakta Skatteverket för att få ett samordningsnummer. Samordningsnumret är till för dig som saknar personnummer, och du behöver det för att kunna betala skatt när du arbetar. Du behöver även samordningsnumret för att kunna få sjukpenning om du blir sjuk och inte kan gå till jobbet.

Har asylsökande rätt till a kassa?

Ja, men bara om du har rätt att arbeta i Sverige och uppfyller a-kassans krav. ... Du som är medborgare i ett land utanför EU kan få a-kassa om du har antingen arbetstillstånd eller ett uppehållstillstånd som låter dig arbeta i Sverige.

Kan man få personnummer utan uppehållstillstånd?

Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. ... För att folkbokföra dig i Sverige och ett svenskt personnummer behöver du kontakta Skatteverket.

Kan man jobba i Sverige utan att vara folkbokförd?

Om du ska arbeta i Sverige men inte är folkbokförd här, så ska du anmäla dig till Försäkringskassan. ... Om du vill ansöka om en ersättning eller ett EU-kort från Försäkringskassan och tidigare har arbetat eller bott i ett annat land, så behöver du anmäla att du nu arbetar i Sverige.

Relaterade inlägg: