Är det farligt att andas in svartmögel?

Innehållsförteckning

Är det farligt att andas in svartmögel?

Är det farligt att andas in svartmögel?

Mögel kan ge luftvägsproblem och överkänslighet De kan växa till i fuktiga miljöer och ge upphov till olika typer av överkänslighetsreaktioner, till exempel allergier. Om man andas in delar av mögelsvampar och mögelsporer vid arbeten där det bildas luftburet mögeldamm kan det leda till akuta lungproblem.

Kan man måla på svartmögel?

Processen med att tvätta bort mögel helt tar faktiskt flera timmar, så du kommer inte att se resultat på en gång. Ett annat enkelt sätt att bli av med mögelproblem är att helt enkelt måla över det med en riktigt bra akrylfärg. Detta stryper syretillförseln till möglet och gör så att det kommer att dö.

Är det farligt att äta mögel?

Mögelgifter i mat kan ge olika negativa hälsoeffekter hos människor. Dessa kan vara både akuta, som till exempel magsjuka, och sådana som uppstår efter längre tid, till exempel lever- och njurskador samt cancer. I Sverige är det mycket ovanligt att maten innehåller så höga halter mögelgifter att vi blir akut sjuka.

Hur åtgärdas svartmögel?

Upptäcker du svartmögel är det viktigt att sanera det drabbade området. Den enklaste åtgärden är att ta bort möglet med saneringsvätska. Det finns saneringsmedel för olika typer av mögel, avsedda för utomhus- eller inomhusbruk. Fråga om råd i målarbutiken eller bygghandeln.

Hur fort utvecklas mögel?

Om rätt förhållanden uppstår kan mögelsvampar växa mycket snabbt och inom bara ett par dagar ge omfattande skador. Mögelsvampar förökar sig med hjälp av sporer och hyffragment. Sporer och hyffragment finns alltid i luften men de högsta halterna finns under sensommar och tidig höst.

Relaterade inlägg: