Hur anmäler man till Diskrimineringsombudsmannen?

Innehållsförteckning

Hur anmäler man till Diskrimineringsombudsmannen?

Hur anmäler man till Diskrimineringsombudsmannen?

Vad kan anmälas? På Anmälningstjänsten kan du anmäla diskriminering som har samband med funktionsnedsättning. Anmälan går vidare till DO och publiceras på Anmälningstjänsten om du ger ditt samtycke. Anmälan blir sökbar på nätet (utan namn och personuppgifter) så att alla kan se var samhället brister.

Vad kan man göra om man känner sig diskriminerad?

Försök att berätta för någon om du tror att du har blivit diskriminerad. Du kan till exempel prata med en kompis eller en vuxen du litar på. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller elevhälsan om du vill prata med någon, eller få hjälp att förstå om du har blivit utsatt för diskriminering.

Var kan man vända sig om man anser sig ha blivit diskriminerad?

Du kan till exempel vända dig till ditt fackförbund om din fråga gäller arbetslivet. Enligt lagen har facket rätt att företräda sina medlemmar i diskrimineringsärenden och i ärenden som rör missgynnande som har samband med föräldraledighet.

Vilken form av diskriminering är arbetsgivaren skyldig att utreda?

3 § Om en arbetsgivare får kännedom om att en arbetstagare anser sig i samband med arbetet ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier av någon som utför arbete eller fullgör praktik hos arbetsgivaren, är arbetsgivaren skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna och i ...

Vad är diskriminering på arbetsplatsen?

Följande är exempel på sådant som kan vara diskriminering i arbetslivet: En anställd har lägre lön än en kollega med samma eller likvärdigt arbete och det har samband med kön. En arbetsgivare uppfattar att en arbetssökande har ett utländskt klingande namn och kallar därför inte hen till intervju.

Vem kan man få hjälp av om man upplever att man blivit diskriminerad på arbetsplatsen?

Att motverka diskriminering är en viktig uppgift för facket. Som medlem i Kommunal kan du få hjälp och stöd om du upplever dig diskriminerad av en arbetsgivare eller på din arbetsplats.

Hur anmäler man till DO om man upplever sig illa behandlad på en arbetsplats?

Om du är medlem i ett fackförbund och har upplevt diskriminering på jobbet ska du i första hand vända dig dit. Om din situation gäller arbetslivet och du framför allt söker efter rätts- eller förhandlingshjälp ska du vända dig till ditt fackförbund.

Vad är diskriminering för dig?

En förenklad beskrivning av lagens definition av diskriminering är att någon missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska också ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna.

Relaterade inlägg: