Vad är straffet för tjänstefel?

Innehållsförteckning

Vad är straffet för tjänstefel?

Vad är straffet för tjänstefel?

Tjänstefel regleras i brottsbalken och definitionen är relativt smal: Brottet kan bara begås vid myndighetsutövning. ... Straffet är böter eller, vid grovt brott, fängelse från sex månader till sex år.

Vilka kan dömas för tjänstefel?

Tjänstemän vid offentliga myndigheter kan därför dömas för tjänstefel om de uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften. Om gärningen är att anse som ringa ska inte dömas till ansvar.

Vad är tjänstefel?

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning åsidosätter vad som gäller för uppgiften kan dömas för tjänstefel. Om gärningen är ringa ska personen inte dömas till ansvar.

Varför avskaffade Tjänstemannaansvaret?

Tjänstemannaansvaret avskaffades år 1974. Fram till dess kunde fel eller försummelser i tjänsten leda till att ansvariga dömdes för tjänstefel. Straffskalan sträckte sig från böter hela vägen till fängelse. Därtill fanns möjlighet att stänga av tjänstemannen från vidare arbete, eller till och med avskeda vederbörande.

Vad är vållande till annans död?

Ett brott som innebär att någon orsakar en annan persons död genom oaktsamhet.

Vad är en myndighetsutövning?

Ett beslut eller annan åtgärd som fattas av en myndighet och som är ett uttryck av makt över en medborgare. Det är endast "utövning av befogenhet att för enskild bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinär bestraffning eller annat jämförbart förhållande" som räknas som myndighetsutövning.

Vad är ett så kallat oaktsamhetsbrott?

Vårdslöshet eller slarv. Den som orsakar en skada genom oaktsamhet ska ersätta skadan. Uppstår skadan däremot av en olyckshändelse kan personen inte dömas att betala skadestånd.

Vad är Tjänstemannaansvaret?

Tjänstemannaansvar innebär att en tjänsteman i offentlig förvaltning har fullt ansvar för sina beslut, och förseelser kan innebära disciplinära åtgärder eller avsked.

Relaterade inlägg: