Hur lätt är det att bli av med körkortet?

Innehållsförteckning

Hur lätt är det att bli av med körkortet?

Hur lätt är det att bli av med körkortet?

Polisen ska omhänderta ditt körkort om du gör dig skyldig till ett brott eller förseelse och det är troligt att ditt körkort kommer att återkallas av Transportstyrelsen. trafikbrott som fortkörning, kört mot rött, inte stannat för stopplikt, hållit för kort avstånd till bil framför.

Vad händer om man blir av med körkortet två gånger?

Transportstyrelsen kommer då att besluta om en spärrtid, under vilken ett nytt körkortstillstånd inte får utfärdas. Denna tid ska vara lägst 1 månad och längst 3 år enligt 5 kap. 6 § körkortslagen. Efter denna spärrtid har gått ut kan man ansöka om att få ett nytt körkort.

Hur lång tid ska du bli utan körkort?

  • Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken.

Kan du överklaga ditt körkort?

  • Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut. Frågor om böter, erkännande eller förnekande av förseelsen, handläggs av polis och åklagare.

Hur återkallas körkortet vid fortkörningsbrott?

  • Vid enstaka fortkörningsbrott återkallas körkortet i regel om du har kört mer än 30 km/h över den tillåtna hastigheten. På vägar där 30 km/h gäller så återkallas körkortet i regel om du har kört mer än 20 km/h över den tillåtna hastigheten.

Relaterade inlägg: