Vad händer om man blir JO anmälan?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blir JO anmälan?

Vad händer om man blir JO anmälan?

Myndighetens skriftliga svar, remissvaret, skickas sen till anmälaren så att anmälaren får en möjlighet att kommentera myndighetens remissvar. När utredningsarbetet är klart arbetar handläggaren fram ett beslutsförslag. JO beslutar i ärendet och kopior av beslutet skickas till anmälaren och berörd myndighet.

Kan man anmäla kommunen?

Det är möjligt att anmäla: statliga myndigheter (inklusive domstolar), kommunala och landstingskommunala myndigheter, tjänstemän vid statliga, kommunala och landstingskommunala myndigheter, andra som är anförtrodda myndighetsutövning.

Vad kan justitieombudsmannen göra?

Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

Vad betyder JO anmälan?

Anser man att man själv eller någon annan har blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänste- man vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos Riksdagens ombudsmän – JO. Vem som helst kan göra en anmälan.

Kan man anmäla Försäkringskassan?

Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO. Vem som helst kan göra en anmälan.

Är JO praxis?

De ärenden som anhängiggjordes hos JO lämnades antingen utan åtgärd eller ledde till åtal. JO kom emellertid så småningom att utveckla en praxis som innebar att han underlät att åtala i ringa fall och i stället lät saken bero med en erinran.

Relaterade inlägg: