Hur är en person med borderline?

Innehållsförteckning

Hur är en person med borderline?

Hur är en person med borderline?

Det som kännetecknar borderline är starka känslor som på kort tid svänger från en extrem till en annan, till exempel att livet ena stunden känns underbart till att i nästa stund uppleva tillvaron som mycket tung. Det är vanligt att ha en stark rädsla att bli övergiven, och ha svårt att hantera att vara ensam.

Hur vet jag om jag har EIPS?

En stark rädsla att bli övergiven. En återkommande känsla av tomhet. En förvirrad eller instabil bild av dig själv. Kraftig pendling mellan olika känslolägen: Stark irritation, ångest eller nedstämdhet som kan vara några timmar, till som mest några dagar.

Vad är det för skillnad på borderline och bipolär?

Recidiverande depressioner kan vara fas i bipolär sjukdom där en manisk eller hypoman fas visar sig så småningom. Hypertymt temperament (se nedan under Symtom) kan vara del i bipolär sjukdom. Borderline personlighetsstörning uppträder ofta tillsammans med bipolär sjukdom (se avsnittet Personlighetsstörningar).

Kan man älska om man har borderline?

Svårt för relationer: Personer med BPD längtar efter nära relationer, men känner ofta ilska mot dem de älskar. De kan bli orimligt arga på närstående och växla mellan att beundra och vara väldigt ilskna på dem de bryr sig om mest (kallas splitting).

Hur vet jag att jag har ADHD?

Om du har adhd så kan du ha svårt att koncentrera dig och fokusera på en uppgift. Du kan också vara överaktiv och ha svårt att kontrollera dina impulser. För att få diagnosen adhd ska dessa symtom vara så svåra att de påverkar din vardag i minst två olika miljöer, till exempel både hemma och i skolan eller på arbetet.

Hur får man diagnosen borderline?

För att kunna ställa diagnosen BPD ska patienten ha minst fem av symtomen i listan nedan:

  • Gör stora ansträngningar för att undvika separationer – mycket rädd för att bli övergiven.
  • Växlar mellan att uppleva närstående som antingen perfekta eller värdelösa, och uppvisar ett mönster av intensiva och instabila relationer.

Vad är mentalt instabil?

Emotionellt instabil personlighetsstörning är en störning i den psykiska hälsan som minskar funktionsförmågan i hög grad. Symtomen kan vara mycket olika, men det centrala är ett labilt känsloliv, svårigheter att reglera sitt beteende och problem i interaktionen med andra människor.

Relaterade inlägg: