Måste man säga att man har klamydia?

Innehållsförteckning

Måste man säga att man har klamydia?

Måste man säga att man har klamydia?

Du måste följa smittskyddslagen Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer. Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej. Annars måste du berätta för den eller dem du har sex med att du kanske har sjukdomen.

Vilka skyldigheter den enskilde individen har för att förebygga smitta?

Den enskildes skyldighet att förebygga smittspridning Den som vet att han eller hon bär på en allmänfarlig sjukdom är skyldig att lämna information om smittan till andra människor som han eller hon kommer i sådan kontakt med att beaktansvärd risk för smittoöverföring kan uppkomma.

Vad händer om man inte säger att man har klamydia?

Om man inte behandlar klamydia kan det leda till äggledarinflammation. Det kan skada äggledarna och göra det svårt att bli gravid i framtiden. Risken för utomkvedshavandeskap kan också öka. Obehandlad klamydia kan också leda till bitestikelinflammation och prostatainflammation.

Hur ska jag säga att jag har klamydia?

Eftersom klamydia faller under smittskyddslagen är man som smittad skyldig att uppge vem eller vilka man haft sex med den senaste tiden. Man kan välja att själv kontakta den eller de som man varit tillsammans med eller vara anonym.

Måste man berätta för sina föräldrar om man har klamydia?

Du kan till exempel ofta be om skydd mot graviditet, testa dig för könssjukdomar eller prata med någon om hur du mår utan att dina vårdnadshavare behöver få veta något. Fråga personalen om du undrar hur det funkar. Du har rätt att få veta om personalen måste berätta något för dina föräldrar eller vårdnadshavare.

Vad är en smitta?

Smitta är hur sjukdomar sprids från en individ till en annan. Sjukdomar som smittar är vanligen någon typ av infektion. Infektioner orsakas av bakterier, virus, prioner, svampar, större parasiter och urdjur, ex encelliga djur som amöbor.

Hur Smittspårar man?

Det kan skilja sig om man tar provtagning på annat sätt.

  1. Instruktioner med provsvaret. ...
  2. Berätta för dem du bor tillsammans med. ...
  3. Informera också andra personer du träffat under den smittsamma perioden (än de du bor tillsammans med) ...
  4. Smittspårning: Svara på frågor digitalt om vilka du träffat eller via samtal med smittspårare.

Vad säger lagen om könssjukdomar?

Klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit är de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Syftet med lagen är att förhindra spridning av sjukdomarna och konsekvenserna av dem. Smittskyddslagen medför att du har vissa rättigheter och skyldigheter när du testar dig för dessa könssjukdomar.

Relaterade inlägg: