Kan man köra bil utan legitimation?

Innehållsförteckning

Kan man köra bil utan legitimation?

Kan man köra bil utan legitimation?

Har du exempelvis glömt körkortet eller annan legitimationshandling hemma kan du inte kräva att polismannen ska följa med dig hem för att du ska kunna styrka din identitet. Den som ska ut och köra bil måste som utgångspunkt ha med sig körkortet, annars finns en risk att få betala böter.

Vart får man köra utan körkort?

Undantaget i 2:10 säger att kravet på körkort inte gäller om man framför fordonet inom ett "inhägnat järnvägs-, fabriks- eller tävlingsområde eller annat liknande inhägnat område". Vad är ett "inhägnat område"? För att kunna köra ett fordon utan körkort krävs det alltså att det sker inom ett inhägnat område.

Kan man få böter om man inte har körkort med sig?

Den förare som glömt ta med sitt körkort, men där identiteten genast kan fastställas på annat sätt, drabbas inte av böter. I annat fall är ordningsboten 500 kronor.

Vad händer om polisen inte kan identifiera dig?

Sammanfattningsvis, det finns en plikt att uppvisa sitt körkort för en polis som begär det. En person som bryter mot detta kan dömas till böter, ifall inte kan uppvisa en annan legitimationshandling som kan fastställa ens identitet.

Får man köra bil utan körkortet med sig?

Den som kör bil måste ha med sig sitt körkort (3 kap. 15 § körkortslagen). Den som inte har med sig körkortet döms att betala penningböter (9 kap. 2 § första stycket körkortslagen).

Får man köra utan körkort på parkering?

Huvudregeln för att få köra bil är att man också har körkort för bil, det vill säga ett ”B-körkort”, (2 kap 1 och 5 § körkortslag). ... Om man kör bil inom ett inhägnat område så är det ändå okej att köra utan körkort, (2 kap 10 § samma lag).

Relaterade inlägg: