Får man säga upp någon som är sjukskriven under provanställning?

Innehållsförteckning

Får man säga upp någon som är sjukskriven under provanställning?

Får man säga upp någon som är sjukskriven under provanställning?

Skillnaden när det är du som arbetsgivare som avslutar provanställningen är bara att det finns en krav på 14 dagars varsel innan uppsägningen. Det finns med andra ord inga hinder för dig som arbetsgivare att meddela din provanställda som är sjukskriven att anställningen upphör om 14 dagar, 6 § LAS och 31 § LAS.

Vad händer om jag blir sjukskriven under provanställning?

En provanställning fortsätter även om man blir sjuk. ... Eftersom att lagen inte har några bestämmelser för de fall en provanställd blir sjukskriven under prövotiden, och om arbetsgiven då har rätt att förlänga prövotiden eller inte, brukar det vanligen finnas reglerat i kollektivavtal.

Kan man säga upp någon pga sjukskrivning?

Det korta svaret är ja, du kan bli uppsagd under din sjukskrivning. Uppsägningsgrunderna för dig som arbetstagare är samma oavsett om du är i tjänst eller om du är sjukskriven. En arbetsgivares möjligheter att säga upp en arbetstagare regleras framförallt i lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS).

Hur lång är uppsägningstiden för din provanställning?

  • Tänk också på att uppsägningstiden kan vara olika lång. Om det krävs skriftligt besked till din arbetsgivare för att avbryta din provanställning kan du använda dig av texten nedan. Även om det inte krävs, rekommenderas att du gör det skriftligen för tydlighets skull, ifall det skulle bli tvist med din arbetsgivare.

Hur lång är en provanställning?

  • Provanställning är en visstidsanställning som får vara högst 6 månader lång. ... Huvudregeln är att en provanställning inte får vara längre än sex månader men givetvis kortare. ... Reglerna kring hur en provanställning avbryts eller sägs upp kan vara olika beroende på om det finns kollektivavtal eller inte.

Vad är provanställningen för arbetsgivaren?

  • Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning. Om du går med på det när du tackar ja till jobbet, har en arbetsgivare alltså rätt att anställa dig på prov i upp till sex månader, innan anställningen övergår till en tillsvidareanställning ...

Relaterade inlägg: