Vad händer om man blir uppsagd under föräldraledighet?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blir uppsagd under föräldraledighet?

Vad händer om man blir uppsagd under föräldraledighet?

Uppsägningsgrunderna för dig som arbetstagare är samma oavsett om du är i tjänst eller om du är föräldraledig. Uppsägningen får dock aldrig ske på grund av att du är föräldraledig, du som anställd får nämligen aldrig missgynnas eller diskrimineras på grund av att du är, ska vara eller har varit föräldraledig.

Kan man sparka någon som är gravid?

- Det kan det absolut vara. Att missgynna eller särbehandla någon på grund av kön är en av de sju diskrimineringsgrunderna. Så om en anställning eller ett muntligt avtal om fortsatt anställning avbryts på grund av graviditet, då är det i strid med diskrimineringslagen.

När får man ledigt från jobbet om man är gravid?

Du som ska bli mamma kan sluta arbeta eller minska din arbetstid inom sex månader före den beräknade förlossningen utan att din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, sänks (SGI ligger till grund för hur stor din föräldrapenning blir när du sedan är föräldraledig).

Får inte förlängt gravid?

Om arbetsgivaren får reda på att du är gravid och bestämmer sig för att antingen inte ge dig förlängd anställning eller att hen efter att fått reda på din graviditet väljer att säga upp dig är det inte okej. Situationen regleras i diskrimineringslagen.

Hur räknar man ut havandeskapspenning?

Hur mycket pengar får man i graviditetspenning? Om du inte kan jobba och har rätt till ersättning så kan du få knappt 80% av din sjukpenninggrundande inkomst delat med 365 dagar. Du får dock maximalt 741 kronor per dag (2019). Du räknar ut den genom formeln ”Årslön x 0,97 x 0,”.

Kan man jobba som vanligt i början av graviditeten?

MÅNGA KVINNOR KAN arbeta under stora delar av graviditeten, men det är bra att tidigt anpassa så mycket som möjligt. Därför bör du som arbetar inom ett yrke med många risker informera din arbets- givare om din graviditet så tidigt som möjligt.

Relaterade inlägg: