Vad är brott mot folkrätten?

Innehållsförteckning

Vad är brott mot folkrätten?

Vad är brott mot folkrätten?

Exempel på brott: mord, utrotning, förslavning, deportation eller tvångsförflyttning, tortyr, apartheid, våldtäkt, påtvingat havandeskap och annan form av sexuellt brott.

Vem ska bestämma vilka länder som ska få ha kärnvapen och hur ska man säkerställa att de inte bryter mot reglerna?

Ansvaret för att sprida information om den humanitära rätten ligger på staten, men den humanitära rätten ger även särskilda uppgifter till nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar. Svenska Röda Korset har enligt både internationell och nationell rätt en s.k. stödjande roll i förhållande till staten.

Hur efterlevs folkrätten?

I resolutionen framhålls att alla parter till väpnade konflikter ska efterleva sina folkrättsliga skyldigheter, inklusive de som följer av de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten, och att de som kränker folkrätten måste hållas ansvariga.

Vad anses vara grund för straff gällande folkmord?

Enligt svensk lag är följande handlingar förbjudna: För folkmord döms den som begår en viss gärning, till exempel att döda, tortera eller utsätta någon för allvarliga sexuella övergrepp, i syfte att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk eller rasmässigt bestämd eller religiös folkgrupp som sådan.

Relaterade inlägg: