Vad kan hända om du börjar bygga utan ett startbesked?

Innehållsförteckning

Vad kan hända om du börjar bygga utan ett startbesked?

Vad kan hända om du börjar bygga utan ett startbesked?

Om du byggt utan bygglov, utan startbesked eller tagit en byggnad i bruk utan slutbesked måste du alltid betala en sanktionsavgift, oavsett om du får bygglov eller inte i efterhand. Tänk på att det alltid är bäst att fråga först.

Vad händer om man bygger utan bygganmälan?

Kan du inte få bygglov, till exempel om du byggt där man inte får bygga, kan du bli tvungen att riva byggnaden. ... Oavsett om du får bygglov eller inte måste du betala en sanktionsavgift om inte det olovligt utförda är rivet eller återställt innan nämnden fattar beslut.

Vad får man bygga utan byggnadslov?

Det krävs oftast inte bygglov för att göra högst en tillbyggnad på högst 15 m2 på ett en- eller tvåbostadshus, en så kallad attefallstillbyggnad. I de flesta fall krävs det då i stället en anmälan och ett startbesked för att börja bygga.

Vad händer om man bygger svartbygge?

Att uppföra något som kräver lov utan att det finns ett beviljat lov kallas för olovligt byggande eller svartbygge. Den som har utfört något olovligt kan bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift och om kommunens byggnadsnämnd inte kan godkänna byggnationen i efterhand kan du bli tvingad att riva den.

Måste man ha rivningslov?

Inom detaljplanelagt område krävs det oftast rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader. Utanför områden med detaljplan krävs det inte rivningslov om inte kommunen har infört en utökad lovplikt i områdesbestämmelser.

Vad får man bygga utan detaljplan?

Utanför områden med detaljplan får man under vissa förutsättningar (inte dominanta byggnader) göra små tillbyggnader till småhus och tillhörande komplementbyggnader utan att det kräver vare sig bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden. Vid större tillbyggnader kan det krävas bygglov.

Relaterade inlägg: