Kan en mask dela sig?

Innehållsförteckning

Kan en mask dela sig?

Kan en mask dela sig?

Oavsett om en plattmask delas på längden, på tvären eller i ännu flera delar blir varje bit till en ny mask. Försök har visat att några arter kan delas i upp till 279 bitar som var och en utvecklas till en ny, livsduglig mask.

Hur förökar sig en daggmask?

Daggmaskarna parar sig genom att byta sperma med varandra. Daggmaskar har något som kallas lagringsfickor och där hamnar säden. Ett slembälte avges vid äggläggningen av masken. Masken tar sig sedan ut ur det bakvänt och lägger äggen så en befruktning sker via spermafickorna på daggmasken.

Hur andas en mask?

De flesta daggmaskar lever i jord, men ett par arter är mer eller mindre bundna till vatten – inte minst "sumpdaggmasken" som är vanlig i bäckar och åar. Jorden måste vara fuktig, så att maskens hud inte torkar ut. Samtidigt andas masken genom huden och tar upp syre från den luft som normalt fyller maskgångarna.

Kan en daggmask som delas på mitten läka och bli två nya maskar?

Oavsett om en plattmask skärs av på längden, på tvären eller i ännu fler bitar, blir varje bit till en ny mask. Försök har visat att vissa arter kan skäras i upp till 279 bitar, som var och en utvecklas till en ny, livskraftig mask.

Hur ofta förökar sig daggmaskar?

Daggmaskarna är så kallade hermafroditer. Detta innebär att en mask är både hanne och hona på en gång. Två maskar befruktar dock varandra vid parningen. De lägger sig intill varandra när de parar sig.

Vad gör maskar för nytta?

Daggmasken är jätteviktig i naturen eftersom den luftar och blandar om jorden. Växternas rötter söker sig ofta ner i daggmaskens underjordiska gångar. På en åker på 10 000 kvadratmeter, en yta stor som en fotbollsplan, kan det finnas mellan ett halv och två ton daggmaskar!

Relaterade inlägg: