Vad händer om noshörningarna dör ut?

Innehållsförteckning

Vad händer om noshörningarna dör ut?

Vad händer om noshörningarna dör ut?

Tjuvjakten på elefanter och noshörningar riskerar inte bara att leda till utrotning, utan kan också påverka kretsloppet av näringsämnen. De stora växtätande djuren sprider nämligen sin spillning över ett större område än mindre växtätande däggdjur.

Varför utrotas elefanter?

Tjuvjakt och konflikter hotar elefanterna Idag dödas elefanter oftast på grund av att småbönder vill skydda sina grödor. I Afrika är bilden annorlunda. Där dödas elefanter av kriminella nätverk som tjänar stora pengar på elfenben.

Hur många elefanter dör?

Elefanterna har minskat dramatiskt i antal på grund av jakten på elfenben – från uppskattningsvis 10 miljoner i början av 1900-talet till 1,3–1,5 miljoner på 1970-talet och cirka 400 000 i dag (415 000 enligt senaste stora officiella räkningen). Fortfarande mister 55 elefanter varje dag livet i tjuvjakt.

Finns det några noshörningar kvar?

Befolkningsökning i Asien Under miocentiden (för cirka 20 miljoner år sedan) fanns hela 30 noshörningsarter. I dag finns fem arter kvar, som alla är hotade. Två av dem lever i Afrika (trubbnoshörning och spetsnoshörning) och tre i Asien (indisk noshörning, javanoshörning och sumatranoshörning).

Hur lever en noshörning?

Ekologi. Noshörningar lever oftast ensamma men på savannen syns ibland mindre grupper. Noshörningar håller vanligtvis ett mindre revir men om tillgången på föda och vatten minskar kan de göra långa vandringar.

Varför jagas elefanter?

Det är tyst om den tjuvjakt som tömmer Asiens artrikaste skogar på elefanter och andra djur. ... De asiatiska elefanterna är starkt hotade under IUCNs rödlista och de hotas av tjuvjakt och förlust av livsmiljö och därmed också av konflikter med människor.

Relaterade inlägg: