Vad händer om man dricker saltsyra?

Innehållsförteckning

Vad händer om man dricker saltsyra?

Vad händer om man dricker saltsyra?

Tillräckligt utspädd saltsyra är relativt ofarlig och finns till exempel i människans magsäck, där den benämns magsaft. Om koncentrerad saltsyra blandas med koncentrerad salpetersyra i volymförhållandet 3:1 fås kungsvatten, som är en av mycket få lösningar som kan oxidera rent guld (därav dess namn).

Kan man dricka svavelsyra?

Nej, det kan inte vara farligt. Späder man det så att pH = citronsaft så fräter det inte värre än citronsaft. Det bildas saltsyra i magsäcken, men pH=1 ungefär i magsaften - det skulle fräta på det mesta, men magsäckens slemhinna skyddas av ett slemlager så att syran fräter på slemmet, inte på själva magsäcken.

Vilka syror är farliga?

Frätande ämnen kan vara svavelsyra, fosforsyra, salpetersyra, saltsyra med lågt pH-värde eller natriumhydroxid, släckt kalk, kaliumhydroxid med högt pH-värde.

Vilka joner finns i svavelsyra?

Svavelsyra reagerar med oädla metaller under utveckling av hydrogen (vätgas), och om koncentrerad svavelsyra reagerar tillsammans med koncentrerad salpetersyra, så bildas den reaktiva nitroniumjonen NO2+, som i sin tur kan reagera med olika organiska ämnen.

Kan man köpa svavelsyra?

OBS! Tillstånd krävs för att få köpa denna vara. Dock har MSB nu beslutat att ingen privatperson behöver 37%-ig svavelsyra och kommer därför neka alla att få tillstånd.

Relaterade inlägg: