Hur vanligt är det med D-vitaminbrist?

Innehållsförteckning

Hur vanligt är det med D-vitaminbrist?

Hur vanligt är det med D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist kan relateras till flera negativa hälsoeffekter. Annons: I en debattartikel i Läkartidningen framhåller Psykiatrikerna Mats Humble och Susanne Bejerot att D-vitaminbrist är mycket vanligt bland befolkningen. Studier i Göteborg visade på D-vitaminbrist hos hälften av befolkningen.

Hur många ug D-vitamin om dagen?

Hur mycket D-vitamin behöver vi?
Grupp/ålderRekommenderat intag per dag
Spädbarn och barn under 2 år10 mikrogram
Barn och vuxna under 75 år10 mikrogram
Vuxna med lite eller ingen solexponering20 mikrogram
Vuxna över 75 år20 mikrogram

Har du brist på D-vitamin?

  • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Relaterade inlägg: