Hur vet man om man är allergisk mot hårfärg?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man är allergisk mot hårfärg?

Hur vet man om man är allergisk mot hårfärg?

Studier visar (1) att varningstest för allergi, som konsumenten uppmanas göra 48 timmar före en färgning kan ge en tydlig signal om användaren reagerar på hårfärgen (utslag, klåda).

Hur vanligt är allergi mot hårfärg?

Allt fler blir allergiska mot hårfärg. När EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet testade över hundra vanliga ämnen i hårfärg visade det sig att över hälften var allergiframkallande. Trots det får de, efter att branschen tagit strid för att få behålla dem, finnas kvar i produkterna.

Vad gör du om din kund har fått en allergisk reaktion på en kosmetisk produkt?

Om din kund har reagerat på en kosmetisk produkt, ta för vana att alltid kontakta tillverkaren, eller be kunden göra det själv. I kosmetikaförordningen beskrivs hur kosmetiska produkter skall vara märkta, se faktarutan.

Vad är det i hårfärg?

De innehåller bland annat aromatiska aminer och fenoler som blandas med ett oxiderande ämne, ofta väteperoxid. De oxiderande hårfärgprodukterna innehåller ämnen som är starkt eller extremt allergiframkallande vi hudkontakt, säger Carola Lidén. Upprepad hudkontakt kan orsaka allergi och eksem.

Kan man vara allergisk mot blekning?

Hårbehandlingsprodukter för färgning, blekning och permanent innehåller allergi- framkallande ämnen. Du kan utveckla hudallergi och eksem av hårfärger, blekmedel, permanentvätskor, parfymämnen, konserveringsmedel och nickel i metall- föremål. Även kemikalier i gummihandskar kan ge upphov till allergiska besvär.

Kan man vara allergisk mot Henna?

Allergiska reaktioner mot PPD (para-phenylenediamine) - som finns i syntetiska färger och förfalskad henna - kan orsaka reaktioner så som rodnader, brännande, klåda och irriterad hårbotten, ansikte och nacke.

Hur ska du som frisör agera om en kund får en allergisk reaktion?

Om en kund till dig får en allergisk reaktion av en produkt bör du anmäla händelsen både till Läkemedelsverket och till din leverantör.

Relaterade inlägg: