Måste man ha delegering?
Innehållsförteckning
- Måste man ha delegering?
- Vad krävs för att få delegering?
- Vilket ansvar har den som tar emot en delegering?
- Kan jag tacka nej till delegering?
- Vilket ansvar har du som undersköterska för din delegering?
- När kan det bli aktuellt att återkalla en delegering?
- Kan man få muntlig delegering?
- Vem representerar vårdgivaren?
Måste man ha delegering?
En verksamhets organisation och arbetsplanering ska aldrig bygga på att delegering måste äga rum. Delegering får endast ske när det är förenligt med god och säker vård och en vårdgivare kan inte kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift och inte heller att någon är tvungen att ta emot en delegering.
Vad krävs för att få delegering?
Du som får uppgiften delegerad till dig måste vara reellt kompetent för att utföra den. Det innebär att du har fått lära dig teoretiskt och praktiskt hur uppgiften ska utföras och klarar att utföra uppgiften. Vanligen är det den som delegerar uppgiften som också lär ut hur uppgiften ska utföras.
Vilket ansvar har den som tar emot en delegering?
Den som tar emot en delegering bär själv det fulla ansvaret för sitt sätt att utföra den mottagna arbetsuppgiften och är skyldig att utföra den efter bästa förmåga.
Kan jag tacka nej till delegering?
En vårdgivare kan aldrig kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift. Det krävs alltid en individuell, professionell bedömning av både behov och lämplighet. Bedömningen gör den som delegerar. Ingen är heller tvungen att ta emot en delegering.
Vilket ansvar har du som undersköterska för din delegering?
Den som tar emot delegeringen: Ansvarar för ditt sätt att utföra arbetsuppgifterna. Får inte vidaredelegera en arbetsuppgift. Omfattas av patientsäkerhetslagen. Att ha kunskap om och följa gällande rutiner för delegering.
När kan det bli aktuellt att återkalla en delegering?
Återkallande av delegeringsbeslut. Ett delegeringsbeslut ska återkallas om det visar sig att den person som tagit emot en delegering saknar förmåga eller förutsättningar för att utföra den delegerade uppgiften på ett säkert och riktigt sätt.
Kan man få muntlig delegering?
Inom den kommunala hälso- och sjukvården är det den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och den medicinskt ansvariga för rehabiliteringen som avgör vilka arbetsuppgifter som är delegerbara utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Muntlig delegering är inte tillåtet.
Vem representerar vårdgivaren?
Eftersom verksamhetschefen representerar vårdgivaren är det vårdgivaren som bestämmer vilka befogenheter, rättigheter och skyldigheter samt vilket ansvar, inklusive resultatansvar, utöver det författningsreglerade ansvaret, respektive verksamhetschef skall ha.