Kan man få ner mat i luftstrupen?

Innehållsförteckning

Kan man få ner mat i luftstrupen?

Kan man få ner mat i luftstrupen?

Att sätta mat i halsen kan vara livsfarligt Ibland fungerar inte detta och då kan vi ned mat i luftstrupen. Om tuggan är stor och spärrar lufttillträdet kan det vara direkt livsfarligt. Problemet skulle inte existera om luftstrupen under loppet av vår evolution hade kommit att separeras helt från intaget av föda.

Vad händer om mat kommer i luftstrupen?

Att sätta i halsen kan leda till syrebrist och en livshotande situation om ingen ingriper. Med enkla handgrepp ska du försöka få bort föremålet som har fastnat. Om personen blir medvetslös ska du larma 112 och starta hjärt-lungräddning.

Vad händer om mat hamnar i lungan?

Mat som sväljs fel kan också hamna i lungorna och där orsaka lunginflammation. Den risken ökar ytterligare i kombination med dålig munhälsa, då fler bakterier från munhålan följer med mat, dryck och saliv ned i lungorna. ... För en person med sväljsvårigheter kan äta och dricka dock vara ett stort problem.

Varför kommer inte maten ner i luftstrupen?

Det är en reflex som gör att du sväljer maten. Reflexen sätts igång när du har tuggat och maten når den bakre svalgväggen. Struplocket lägger sig som ett skydd över luftstrupen när du sväljer. Därmed hindras maten från att komma ner i luftstrupen istället för i matstrupen.

Relaterade inlägg: