Hur många är döva och blinda?

Innehållsförteckning

Hur många är döva och blinda?

Hur många är döva och blinda?

I Sverige beräknas mellan 2 000 och 40 000 personer ha dövblindhet. Av dessa är ungefär 400 personer födda med dövblindhet eller har förlorat syn och hörsel under de första levnadsåren. För dem är det svårare att lära sig taktilt teckenspråk, eftersom de aldrig har sett eller hört en annan person kommunicera.

Hur lever man om man är döv och blind?

Det kan vara nog så jobbigt att ha en hörselnedsättning. Det går dock att leva ett relativt normalt liv. Man kan fortfarande använda en dator, titta på TV och kanske också höra med hjälp av olika hörapparater. Det finns dock också personer som är dövblinda.

Hur många dövblinda finns det i Sverige?

Så vanligt är det I Sverige finns omkring 500 personer med medfödd dövblindhet och cirka 2 000 personer (under 65 år) med förvärvad dövblindhet. Den största gruppen med dövblindhet är äldre personer (över 65 år) med kombinerad syn- och hörselnedsättning. Denna grupp omfattar fler än 10 000 personer.

Hur lever en dövblind?

En person med dövblindhet behöver stöd och hjälpmedel för att leva ett aktivt liv och vara delaktig i samhället. Fysisk närhet till andra människor är en nödvändig förutsättning vid dövblindhet. Det krävs ofta kroppskontakt för att hantera allt från socialt umgänge till förflyttning.

Relaterade inlägg: