Vad händer om man äter för mycket lax?

Innehållsförteckning

Vad händer om man äter för mycket lax?

Vad händer om man äter för mycket lax?

Risken beror inte bara på hur farligt ett ämne är, utan även på hur mycket man får i sig av det. Det finns inget som tyder på att det skulle vara en hälsorisk att äta odlad lax om man äter enligt Livsmedelsverkets kostråd. Rådet är att man bör äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan och variera sorterna.

Hur påverkar fisk och skaldjur miljön?

Påverkan på klimatet Generellt är utsläppen från fiskebåtarna störst, medan transporterna från hamn till förädling och vidare till butik står för en mindre andel. Fisk från svaga bestånd orsakar större utsläpp av växthusgaser än fisk från starka bestånd, eftersom det tar längre tid att fånga samma mängd fisk.

Hur mycket lax per dag?

För mer information om kostråden se www.slv.se. En vuxen person bör äta i genomsnitt minst ca 2,5-3 g omega-3 fiskfett per dag, vilket motsvarar ungefär en halv portion (ca 100 g) lax, makrill eller annan fet fisk men faktiskt upp till ½ kg av de magra fisksorterna ex torsk, kolja, abborre eller gös.

Är det farligt att äta insjöfisk?

Om du äter gädda, lake, abborre och gös oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk. Generellt är det bättre att äta små/medelstora fiskar. Släpp därför tillbaka de stora fiskarna!

Relaterade inlägg: