Kan man få skuld på aktier?

Innehållsförteckning

Kan man få skuld på aktier?

Kan man få skuld på aktier?

Det finns flera anledningar till att en skuldränta kan uppstå. Det vanligaste är att man har sålt aktier och gör ett uttag eller överföring av pengarna från försäljningen innan likviddagarna gått igenom.

Vad händer om aktien går ner till noll?

Om man till exempel har en portfölj beståendes av två aktier, där investeringarna är lika stora i båda aktierna, och den ena minskar i värde till noll krävs det att den kvarvarande aktien dubblerar sitt värde för att portföljens utveckling ska komma upp till sitt ursprungliga värde.

Vad händer om man förlorar pengar på aktier?

Att spara i enskilda aktier innebär alltid en risk. Du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital. Företaget kanske inte når upp till sina åtaganden och i värsta fall går det i konkurs. Marknadsrisken finns på marknaden och påverkar värdet på aktien.

Kan man bli återbetalningsskyldig på aktier?

Om du för egna pengar köper aktierkan du som mest förlora alla pengar som du har investerat men du kommer aldrig att bli skyldig någon något. Med blankning så kan du faktiskt bli skyldig pengar.

Kan en aktie gå ner till 0?

Aktier kan gå minus och tappa i värde om ett bolag går dåligt eller om det generella börsklimatet förändras, exempelvis vid en lågkonjunktur eller en börskrasch. När du investerar i aktier finns således alltid en risk att du kan förlora hela eller delar av ditt kapital.

Kan man förlora allt på aktier?

Risken att du inte får den avkastning du önskat är högre om du har investerat i aktier än om du placerat dina pengar i räntebärande placeringar, som obligationer. Aktier (och tillgångar som baseras på aktier) innebär normalt en högre risk. Du kan förlora en del av, eller till och med hela, ditt investerade kapital.

Relaterade inlägg: