Vad händer om man har brist på B vitamin?

Innehållsförteckning

Vad händer om man har brist på B vitamin?

Vad händer om man har brist på B vitamin?

Tungsveda är ofta ett tidigt symtom på B-vitaminbrist. I magtarmkanalen kan en brist leda till orolig mage, ökad gasbildning och diarré. Minnesstörningar och demens kan vara en följd av brist på vitamin B6, B12 och folsyra.

Vad är b vitamin brist?

Symtom på B-vitaminbrist B-vitaminbrist kan även orsaka hjärtklappning, minnesstörningar, depression, och ofrivillig barnlöshet hos både män och kvinnor. Blodbrist till följd av bristvitaminerna folat och B12 kan även orsaka svår trötthet, orkeslöshet, utmattning och yrsel.

Vad orsakar brist på vitamin B6?

  • En brist på vitamin B6 orsakar sömnlöshet, anemi, hudsjukdomar, håravfall, kramper och vätskeretention. En brist på vitamin B12 orsakar trötthet, diarré, balansproblem, depression, aptitlöshet, inflammation i nerverna samt ömhet i tunga och mun. Vitamin C

Varför kan B-vitaminer uppstå?

  • Trots att B-vitaminer förekommer i många livsmedel kan brist uppstå, bland annat på grund av att vitaminerna är känsliga för värme och lätt förstörs vid tillagning och förvaring.

Vad orsakar brist på vitamin A?

  • Brist på vitamin A orsakar trötthet, dåligt mörkerseende, dålig hy och tandhälsa, blödande tandkött och sårbarhet för sjukdomar.

Vad är symptom på vitaminbrist?

  • Symptom på vitaminbrist. Får du inte i dig alla vitaminer som du behöver så kommer du att få olika bristsymptom. Vanliga bristsymptom är trötthet, nedstämdhet och dålig hy. Försök därför att äta en varierad kost och vistas ute under vinterhalvåret. Linda Nestor, Redaktör.

Relaterade inlägg: