Får man ställa kungen i schack?

Innehållsförteckning

Får man ställa kungen i schack?

Får man ställa kungen i schack?

Kung (schack)[redigera | redigera wikitext] ... Kungen är då schackmatt. Det är inte tillåtet att ställa eller lämna kungen i en position där den kan bli tagen av motståndaren. Även om kungen är den viktigaste pjäsen, så är den vanligen en svag pjäs som måste skyddas av andra pjäser i öppningen och mittspelet.

Kan kungen slå?

Kungen är den allra viktigaste pjäsen, men det är också en av de svagaste. Kungen kan bara flyttas en ruta i vilken riktning som helst - framåt, bakåt, i sidled, och diagonalt. Kungen kan aldrig flyttas in i schack (där en pjäs kan slå). När kungen blir anfallen av en annan pjäs kallas det "schack".

Kan göra kung matt?

Man kan undkomma schack (och därmed schackmatt) om man kan göra något av följande: Man kan flytta kungen till en ruta där han ej längre är i schack. Man kan slå ut den pjäs som schackar. Man kan ställa någon pjäs mellan kungen och den pjäs som schackar, som bryter schacken.

Kan kungen gå snett i schack?

Kungen är den viktigaste pjäsen -- eftersom att de går ut på att fånga motståndarens kung. Den kan endast röra sig en ruta åt vilket håll som helst.

Relaterade inlägg: